Biefstuk bakken voor beginners

21 december 2021

De perfecte biefstuk

Rib-eye, entrecote of ossenhaas? Ze komen regelmatig voorbij op onze kaart, maar hoe bak je nu eigenlijk zelf de perfecte biefstuk? Dikte van de biefstuk, structuur van het vlees, de pan, het heeft allemaal invloed. Met deze handige tips kom je een heel eind.

 • Zout en peper
  Zout het vlees voor het bakken. Zout voor het bakken trekt in het vlees en zorgt voor een ‘krokant korstje’. Peper de biefstuk na het bakken zodat de peper niet verbrand.
 • Boter en/of olie
  Boter geeft smaak, maar verbrand eerder. Voeg een scheutje olie toe aan de boter om hogere temperaturen te bereiken. Ben je niet zeker, gebruik olie.
 • Bakken
  Bakken doe je op hoge temperatuur. De pan moet dus goed heet zijn. Zorg voor een pan met een dikke bodem die de hitte vasthoudt. Je wilt bakken, niet sudderen.
 • Cuisson
  En dan nu cuisson, oftewel garing. Hier wordt het tricky. Simpel gezegd, hoe meer het vlees terugveert wanneer je erin drukt, hoe gaarder. Baktijd aangeven is moeilijk, maar zie de tabel hieronder voor een grove richtlijn. Practice makes perfect!
  In de pan Kerntemperatuur (oven)
Rood (‘rare’ of ‘saignant’) dichtschroeien is voldoende 45-50°C
Licht doorbakken (‘medium-rare’) 1 à 2 minuten bakken per kant 55°C
Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’) 2 à 3 minuten bakken per kant 63°C
Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’) 3 à 4 minuten bakken per kant 70°C
 • Even laten rusten
  Ja, altijd. Verpak de biefstuk (losjes) in aluminiumfolie, minimaal 8 minuten. De vleessappen worden tijdens het rusten weer opgenomen in de vezel van het vlees. Hiermee blijft je biefstuk smaakvol en sappig. Bon appetit!

Liever nog eens bij ons kijken hoe het moet? Goed plan! Klik hier om te reserveren of bekijk hier welk prachtig rundvlees wij op de kaart hebben staan. Tot gauw bij JUS! Laat het je smaken!

Werk & nieuws

Moederdag

Zondag 8 mei is het weer moederdag. Na alle beperkingen afgelopen jaren wordt het tijd om voor moeder eens goed uit te pakken dit jaar.

Paasweekend

Pasen vier je dit jaar het hele weekend goed bij Bistro Bar JUS. Goed eten, mooie dranken, veel gezelligheid en goed gezelschap. Veel meer heb je niet nodig.

Valentijnsdag

Vier Valentijnsdag samen met JUS! Op maandag 14 februari opent JUS haar deuren een dagje extra voor de liefde. Hoe leuk! Reserveer nu snel een romantisch tafeltje.