Goede JUS is goud!

21 oktober 2021

Yus ipv zjuu

Onze naam is Bistro Bar JUS (in de Tielse volksmond gewoonlijk uitgesproken als yus ipv zjuu), maar waarom nou jus? De officiële lezing luidt als volgt:

We danken onze naam aan de basis van ieder geslaagd gerecht. Goede jus is goud, omdat het alle elementen bevat die van eten een beleving maken. Groente, vlees, warmte en de juiste dosis vakmanschap zorgen voor de beste jus en juist dat zijn de ingrediënten die we met liefde serveren.

Simpel gezegd is jus de kers op taart, de BBQ na een lange stranddag of een Irish Coffee op een luie zondagmiddag. Jus is hetgeen dat alles samenbrengt en afmaakt. Goede jus is dus goud, maar wat is dat dan ‘goede jus’? Voor de liefhebber ons receptuur voor een flink pannetje jus;)

Men neme:

5 kg kalfshakken

500 g tomatenpuree

200 g winterpeen

200 g knolselderij

200 g prei

200 g ui

5 tenen knoflook

1 takje tijm

2 blaadjes laurier

5 g peper

5 liter water

Bereiding

  • Snij de groente grof en was deze
  • Zet de oven op 200 graden
  • Rooster de kalfshakken in de oven goudbruin
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat 4 minuten in de oven staan
  • Gooi de kalfshakken in een grote pan, vul de pan met het water, laat het geheel aan de kook komen en schuim af
  • Voeg de groente en de kruiden toe en zet het vuur laag
  • Laat de bouillon 6 tot 7 uur op een laag vuurtje trekken (wel af en toe afschuimen)
  • Zeef nu de JUS (liefst door een natte doek)
  • Plaats de gezeefde JUS in een schone pan weer op het vuur en kook in tot +/- 2,5 liter en breng op smaak
  • TIP!!: Als de JUS nog vloeibaar is (wanneer deze afkoelt geleert deze door de gelatine uit de kalfshakken) portioneer in ijsblokbakjes en vries weg.

Voilà, de jus de veau is klaar. Het kost tijd, maar iedereen kan dit. Kom je er niet uit, neem contact op en vraag naar Casper;) Hij legt het je graag uit. Deze jus de veau is zo al heerlijk maar kan ook als basis dienen voor rode wijn jus, knoflookjus en kruidenjus. Succes en tot gauw bij JUS! Laat het je smaken!

Werk & nieuws

Thuis met JUS

Zet deze decembermaand de lekkerste JUS gerechten bij jou thuis op tafel! Met onze ‘Thuis met JUS’ thuis-kook-kits zet je zelf met minimale moeite...

Kerst bij JUS

Eerste en Tweede kerstdag zijn volledig volgeboekt! Maar… we hebben iets bedacht, kerstdinch!

Dinnershow The Rehab Project

Een avond vol entertainment, lekker eten en gezelligheid. Zaterdag 17 en zondag 18 december zijn we terug met de Dinnershow bij De Beurs!